Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia és otthonról indított könyvtárközi kérés
Új portált indít a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár 'Kisalföldi Tudástár' néven, melynek számos előnyét az olvasók várhatóan jövő év elejétől élvezhetik. Az új honlap lehetőséget teremt a könyvtárak közti együttműködésre, hiszen a rendszerhez csatlakozott bibliotékák mindegyike helyezhet el tartalmat a portálon. Ez olyan többletszolgáltatásokat nyújt majd, mint például több ezer dokumentum elérése az interneten. Létrejön a Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia, amely helyismereti információkkal szolgál, valamint megvalósul egy országosan is új projekt, a könyvtárközi kölcsönzés. Utóbbi lehetővé teszi az olvasók számára, hogy otthonról akár éjjel elindítsanak egy könyvtárközi kérést, hogy már csak a kért dokumentumért kelljen a könyvtárba menni. A megyei könyvtár új szolgáltatásai között szerepel még a könyvtári kérések elektronikus kiszolgálása és a könyvtárak közötti csoportmunka. - Forrás: Győr--Moson--Sopron Megyei Önkormányzat, 2010. szeptember 15.

A gyerekek számára újdonság, hogy a könyvet nem kell feltölteni
A digitális korban felnövő gyerekeink biztosan kezelik a laptopot, van Facebook és Youtube accountjuk, tweetelnek és sms-t írnak -- de vajon felismernek-e egy könyvet? Rájönnek-e hogy hogyan kell használni? Nem is olyan biztos.
Lane Smith gyerekíró, akinek hangzatos című könyve, a Három kismalac igaz története nagy siker volt Angliában, most úgy érezte érdemes bemutatni a gyerekeknek 'a könyvet' -- könyv formájában -- nyomtatott papíron.
'- Hogyan görgetek le az oldalon? -- kérdezte a nyuszi kicsit zavartan.
- Lapoznod kell, fordítsd meg a lapot. Ilyen egy könyv -- mondta a bölcs öreg majom.
A nyuszi még jobban zavarba jött.'
Aztán a csacsi formájú nyuszi számára kiderül az is, hogy nem kell jelszó a könyvhöz, sőt fel sem kell tölteni, viszont blogolni sem lehet vele. Nézzen bele ön is --no persze hol máshol, mint a Youtube-on [ http://www.youtube.com/watch?v=x4BK_2VULCU ]. - Forrás: KultúrPart, 2010. szeptember 04.

Mozifilmek a YouTube-on
A http://youtube.com/movies weboldalon a YouTube a videómegosztó portál 400 filmet tett teljesen ingyenesen elérhetővé az utóbbi napokban. Az MGM még 2008-ban jelentette be, hogy filmeket szeretne megosztani a videóportálon. Az a folyamat, ami két éve zajlik a mozifilmek legális megnézhetőségét megindítva a YouTube-on úgy tűnik, most érlelte be gyümölcsét.
A filmek között olyan klasszikusokkal találkozhatunk, mint a világ egyik legjobb sci-fijeként számon tartott Metropolis, nézhetünk hollywood-i filmeket, és betekinthetünk Adolf Hitler titkos életébe is. - Forrás: hír24, 2010. augusztus 23.

Hol is áll az oktatásunk? -- nemzetközi rangsor
Magyarország a 33. helyen áll a Newsweek magazin most közzétett 100-as toplistáján, amely több gazdasági, társadalmi és politikai szempont alapján rangsorolja a világ államait. A helyezés előkelőnek tűnhet, de a közép-kelet-európai régió több országa is megelőz minket. Magyarország az oktatás területén teljesít a legjobban.
A legjobban az oktatás területén teljesítettünk, amelyet a Newsweek a TIMSS- és/vagy PISA-tesztek eredményei, illetve az írni-, olvasni tudók aránya, valamint az átlagos iskolázottság alapján értékelt. Itt a 24. helyet szereztük meg olyan országok előtt, mint az USA (26.), Luxemburg (29.) vagy Norvégia (33.). A terület éllovasai között találjuk a fejlett információs társadalommal rendelkező országokat, Finnországot, Dél-Koreát és Kanadát. Az oktatás területén leginkább leszakadt országok közé a lista szerint Burkina Faso, Jemen, Etiópia, és Dél-Afrika tartozik. A közép-kelet-európai régió országai közül azonban több is megelőz minket: Horvátország a 22., Csehország a 18., Lengyelország a 17., Észtország pedig a térség legjobbjaként a 7. helyet érte el. - Forrás: HVG, 2010. augusztus 18.

http://hvg.hu/vilag/20100817_legjobb_orszagok_listaja

A Magyar Olvasástársaság - HUNRA és a Hamvas Béla Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önöket a

VI. Országos népmese-konferenciára "A családi olvasás éve" jegyében.

Időpont: 2010. október 1-2. (péntek konferencia, szombat Mesenap)

Helyszín: Százhalombatta (Rendezvényközpont, Szent István tér 12.)"A családi olvasás éve" keretében a konferencián neves tudósok, pszichológusok szólnak a család pótolhatatlan szerepéről. Könyvtárosok, pedagógusok, intézmények számolnak be a napjainkban népszerű mesei rendezvényekről. Választ keresünk arra, miért van a hagyományos, szóbeli mesemondásnak különleges ereje, és tanítható-e a mesemondás.

Benedek Elek születésnapján, az idei év kiemelt vendége a Drávaszög és a hazánkban élő horvát nemzetiség.

A konferencia mesés hangulatáról szakavatott mesemondók gondoskodnak.

A Könyvtári Intézet kezdeményezéséhez kapcsolódva főként a családból hozott élmények, az "útravaló hamuba sült pogácsa" jelentőségét kívánjuk nyomatékosítani.Programunk részleteiről minden tudnivalót megtalálnak honlapunkon: www.hunra.hu, valamint a www.hbvk.hu népmese menüpontban.

 

Új kultúrszájt a magyar weben


Új, kifejezett magyar témákra fókuszáló kulturális portál jelent meg a neten. A készítők a kulturális-művészeti terület széles palettáját ígérik.
Kizárólag magyar kultúrával töltik fel a szerkesztők a most indult Kultúrcafé.hu-t [ http://www.kulturcafe.hu/ ]. A site nem korlátozódik egyetlen művészeti ágra, teret enged zenének, filmnek, színháznak és könyveknek egyaránt.
Az oldal ötletgazdái úgy vélik, a külföldi hírek számos helyen megtalálhatók, ezért inkább a hazai témákra fognak koncentrálni. Ígéretük szerint az oldalon a művészfilmtől az Örkény-darabon át a legdurvább metálig széles lesz a paletta. - Forrás: Kreatív Online, 2010. június 18.

Hitelfelvételről szóló kiadvány jelenik meg


Hitelek címmel egy ingyenes tájékoztató kiadványt jelentet meg három gazdasági szervezet. A téma aktualitása, hogy idén több lényeges szabály is megváltozott a témában.
90 ezer példányban jelenik meg az a tájékoztató füzet, melynek fókuszában a körültekintő hitelfelvétel áll. A kiadvány megjelenését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) támogatta.
A téma aktualitását az adja, hogy idén a hitelfelvételhez kapcsolódóan több lényeges szabály is megváltozott. A változások célja a lakosság túlzott eladósodásának megakadályozása, a kockázatok mérséklése.
A kiadvány sorra veszi, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani a különböző hitelek között, de szól a banki magatartási kódexről is.
A mostani, Hitelek című kiadvány az Est lapok megszokott terjesztési helyszínein ingyenesen érhető el Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, de letölthető a három intézmény honlapjáról is. - Forrás: Kreatív Online, 2010. június 17.

Hol keresnek a legjobban és a legrosszabbul Magyarországon?


A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, hogy az elmúlt egy évben milyenek voltak a átlagfizetések az ország különböző régióiban. A Merces kutatói szerint Budapesten 265.400 Ft az átlagos bruttó havi jövedelem, a dobogó második helyén lévő Fejér megyében 210.000 Ft, Győr-Moson-Sopron megye 206.900 Ft-tal a harmadik helyen áll. - Forrás: Pénzcentrum, 2010. június 16.

Katalogizáljuk saját könyveinket -- bookTome 1.72


Számtalan újság, folyóirat, könyv és lexikon található egy lakásban, és ki tudja, mennyi ideje porosodnak úgy a művek a polcainkon, hogy azt sem tudjuk, léteznek-e egyáltalán vagy olvastuk-e valaha? Ezért a lemezeink után most a könyveink következnek, ideje tehát katalogizálni kincseinket! Erre kiválóan alkalmas a bookTome, ráadásul számtalan olyan szolgáltatással is kecsegtet, amellyel akár közzé is tehetjük polcaink kínálatát. - Forrás: PC World, 2010. június 16.

Hordozható lemezkatalógus szoftver, ingyen


Bár egyre többen használnak valamilyen külső merevlemezt adataik tárolására, sokan azért még mindig CD-re vagy DVD-re írják elraktározandó anyagaikat. Ők vehetik hasznát az alábbi kis alkalmazásnak.
Mivel a CD-k és DVD-k tárolókapacitása véges, így általában egy lemezen nem férnek el az évek során felhalmozódott fontos anyagok (fotók, videók, szoftverek stb.). Ám ha több lemezen gyűjtöttük össze ezeket, egy idő után bizony nehézkessé válik az éppen szükséges fájlok megtalálása. Ezt egyszerűsítik le a különféle CD- és DVD-katalógus alkalmazások.
Ezúttal egy olyan, ingyenes alkalmazást szeretnénk mutatni, amelyet akár egy USB pendrájvon is állandóan magunkkal vihetünk, így állandóan kéznél lehet a teljes lemezkatalógus.
A CD Sync Portable [ http://www.freewarefiles.com/CD-Sync-Portable_program_57964.html ] esetében már a program nevéből is látszik, hogy telepítés nélkül használható.
... - Forrás: techline, 2010. június 24.

2010 a családi olvasás éve - mozgalomban gondolkodik az OSZK
A 'Családi olvasás éve 2010' afféle szellemi zöldmozgalomként működik. Mivel a család az olvasás megismertetése és megszerettetése szempontjából az első megalapozó és motiváló közeg, a szülői tudatosság, a szülői példa életre szólóan meghatározó tényező. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet kampányának első szakasza a könyvhét eseményeihez kapcsolódva 2010. június 1. és 6. között a családra és a gyerekekre fókuszál. Az egyes programelemeket a helyi könyvtárak szervezik, az Országos Széchényi Könyvtár pedig összehangolja a kampány egyes elemeit. A program részeként lehetőség lesz családi olvasójegyet váltani a könyvtárba, családtörténeti kutatásokat végezni, családi ünnepeket, születésnapokat a könyvtár épületében tartani, vagy digitalizálni a családi fotótárat. -

Újra ünnepi könyvhét Győrben

www.kkmk.hu/ -  itt olvasható a részletes megyei program

ImageÍró olvasó találkozók, könyvbemutatók, kézműves foglalkozások színesítik az idei, immár 81. Ünnepi Könyvhét programját. A jeles ünnepet június 1-7. között rendezik városunkban. A könyv népszerűsítése fontos küldetése a kulturális élet szereplőinek, hiszen a mai modern korban a technika fejlődésével meg van az esélye a nyomtatott irodalom háttérbe szorulásának- hangsúlyozta a program sajtótájékoztatóján dr. Ottófi Rudolf. Az alpolgármester hozzátette, idén is gondoltak a gyerekekre, ezért megtartják a Gyermekkönyvnapok rendezvényt is.

Dr. Horváth Sándor Domonkos a városi könyvtár igazgatója és dr. Horváth József a megyei könyvtár igazgatója ismertette a programot, amelyeknek nagy részét a belvárosi ?Csónakos szobornál" felállított színpadon, valamint a városi és a megyei könyvtárban rendeznek.

A programok egyébként ingyenesek, június 3-5 között pedig nagyszabású könyvvásár is várja az érdeklődőket az Arany János utcában.

Image

Mindig nélkülözhetetlenek lesznek az oktatásban az iskolai könyvtárak hangzott el az Ezerarcú Pedagógia 2010 című konferencián 2010. május 20-án, csütörtökön Budapesten.

Forrás: http://www.mno.hu/portal/714379

Az iskolai könyvtárak  pótolhatatlanok?

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztó Tanácsadó Intézet (MFPI) és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által rendezett kétnapos eseményen Sárik Zoltán, az MFPI igazgatója elmondta: a konferencián találkozhatnak és véleményt cserélhetnek a pedagógusok és az iskolai könyvtárosok. Az iskolákban dolgozó könyvtárosok a pedagógusok mögött általában háttérbe szorulnak, holott az ő munkájuk is nélkülözhetetlen ? emelte ki.

Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés oktatási és ifjúsági bizottságának vezetője (MSZP) a tanácskozáson arról beszélt, hogy az iskolai könyvtárak rendkívül fontos szerepet játszanak az esélyegyenlőség megteremtésében, hiszen ott azok a diákok is hozzájuthatnak a könyvekhez, akik a családi hátterük miatt nem vásárolhatják meg a köteteket, illetve nem járnak közkönyvtárakba.

Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója elmondta: míg korábban a könyvtár a tanulás nélkülözhetetlen eszköze volt, ma már csupán egy a sok tájékozódási lehetőség közül, amelyet a diákok egyre ritkábban vesznek igénybe.

Kormos Sándor, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a könyv a tudás átadásának egyik legfontosabb eszköze, ezért a könyvtárak pótolhatatlanok. Felhívta a figyelmet arra, hogy cégük állami támogatás nélkül igyekszik segíteni a szakembereknek, kedvezményes könyvbeszerzési programokat hirdetnek.

Gombocz János egyetemi tanár előadásában annak a véleményének adott hangot, hogy egyre több az alkalmatlan pedagógus. ?A média által sugallt liberális szemlélet? értelmében a pedagógus nem követelhet ? mondta ?, holott a tanár ezt azért teszi, hogy formálja a diák személyiségét.

A wikizés .... avagy wiki az oktatásban : Forrás: Facebook - Oros Sándor

Az Arizona állambeli Chandler város Basha Középiskolájának tanulói számára az irodalmi témájú fogalmazás és elemzés új dimenzióba került, amikor meghívást kaptak egy wiki létrehozására. A tagjai által szerkesztett és bővített online információs oldal témájának alapjául PJ Haarsma sci-fi sorozata, egy idegen világba rabszolgaként kerülő tizenévesekről szóló Softwire könyveket választották. (Softwire a neve azoknak a lényeknek  embergyerekeknek, akik a gondolataik útján képesek elektronikus eszközöket, számítógépeket irányítani, azokkal kommunikálni.)


A Wiki-wire-nek elnevezett, független iskolai projekt keretében a tanulók a földönkívüli, idegen világokat és a könyv szaknyelvét elemzik, valamint az idegenek, fajok és kifejezések online lexikonját fejlesztik, hogy az újonnan bekapcsolódók megértsék a Softwire univerzumot.

Véletlenek egybeesése?

A Wiki-wire akkor kezdődött, amikor a 2008-as Nyelv és Műveltség Konferencián az iskola 2 angol tanára  Kerri Mathew és Devon Adams egy előadást tartott az új média és olyan online eszközök használatáról, mint a wikik, rajongói oldalak és az angol nyelvet oktató weboldalak.

A fogalmazás kifejezést ma lassan újra kell definiálnunk? ? állítja Adams ? , aki észrevette, milyen sok gyerek kerül kapcsolatba az irodalommal weboldalakon és üzenőfalakon keresztül.
A fogalmazás többé nem toll és papír, hanem sokkal inkább kép, video és audio.?

Az előadás kíváncsivá tette Dr. Jim Blasingamet, az Arizonai Állami Egyetem Angol Nyelvi Tanszékének docensét. Adamst és Mathewt bemutatta Haarsmanak, aki éppen a Softwire új számítógépes játékán keresztül próbálta ösztönözni az olvasást.

2008 őszi félévének végén Haarsma 2 napot töltött a középiskolában azzal, hogy beszélt a könyveiről, az írás folyamatáról az összes elsőévesnek, és külön a kreatív írás osztálynak. A beszélgetések annyira feltüzelték a gyerekeket, hogy amikor tanáraik indítványozták, hogy hozzanak létre egy online lexikont, 50 tanuló csatlakozott a projekthez.
A Wetpaint.com ingyenes wiki-szolgáltató weboldalon Adams és Mathew létrehozott egy privát wiki mintaoldalt, majd hagyták, hogy tanulók felfedezzék a technológiát és sajátjukként építsék a wikit, amely 100%-ban a gyerekek műve, a tartalom és a formázás minden bitjét beleértve.

A wiki alapgondolata az, hogy ez egyfajta közösségi építmény. A wiki eszméje szerint az egyedi tevékenységek kollaboratív folyamattá válnak, ahol minden elme együtt munkálkodik, kérdéseket tesz fel és javítja egymást, így a tartalom nem egy ember tulajdona, hanem azoknak a csoportjáé, akiket az adott téma érdekel.

Az online lexikon fejlődése

Miközben sok tanuló csak maréknyi szócikket hozott létre a lexikonban, mások, mint pl. a másodéves Taylor Collins vagy Corbin Averett szócikkek tucatját alkotta meg. Ez egy ponttól már egymással való versengéssé alakult, hogy kiderüljön, ki tud a legtöbbet írni. Egy csomó dolgot a könyvekben olvastunk, ott néztünk utána bizonyos részleteknek? ? mondja Averett, aki bevallja, hogy nem volt valami nagy író és olvasó a projekt előtt. Néha meg kellett kérdeznünk Mr. Haarsmát további információkért.


Jelenleg a Wiki-wire lexikon idegen fajok, helyek és a szaknyelv több, mint 100 definícióját tartalmazza, kiegészítve kiejtési kalauzzal, valamint az online játékból (Rings of Orbis) származó, idegeneket ábrázoló képekkel.

 

Annak ellenére, hogy az iskolai projekt jelenleg is a privát oldalon folyik, a két tanár és az író is azt reméli, a jövőben meg tudják majd nyitni még több közreműködő számára.

Mint minden online tartalom, a Wiki-wire is bővülni és növekedni fog. Ez az, ami izgalmas benne. A következő osztály akkor kapcsolódik be, amikor a könyv 4. kötete megjelenik. Érdekes lesz majd a fejlődését látni?  mondja Haarsma.

A Wiki-wire megosztása

2009 márciusában az online lexikon létrehozásában érintett tanárok és tanulók lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a nyilvánosságnak. Haarsmaval együtt, aki beszélt a könyveivel kapcsolatos jövőbeli terveiről, a tanulók megmutatták wikijüket a hallgatóságnak.

Noha Adams világossá tette a tanulók számára, hogy az iskolai projekt nem osztályzatra megy, a tanulók valami sokkal kézzelfoghatóbb dolgot kaptak: lexikonjuk megjelenik a sci-fi sorozat 3 kötetének puhafedeles kiadásában.

A projekt tovább folytatódik, de összegezve máris elmondható: a Wiki-wire egyedülálló módon, online tanulási eszközök segítségével biztosít lehetőséget a tanulók számára íráskészségük fejlesztésére és irodalmi tapasztalatgyűjtésre.

Haarsma, Adams és a tanulók.

Források:

Az író (PJ Haarsma) hivatalos weboldala:
http://www.pjhaarsma.com/

A Rings of Orbis online játék weboldala:
http://www.ringsoforbis.com/

Michael Jung cikke a témáról:
http://youth-activities.suite101.com/article.cfm/creating_wiki_develops_student_literacy_skills

 A legnagyobb szeretne lenni WiKIDPEDIA 

Author:
Sutka Irén
Date:
May 9, 2010 um 4:26 pm

Eljöhet az áttörés a magyar e-könyv piacon -- honnan szerzeményeznek ez e-könyvesek?
Mit olvassunk? -- Minden bizonnyal sokat fog dobni a hazai e-könyvpiacon a most debütáló multimediaplaza.hu és az eKönyv Magyarország Kft. Mindkét e-könyvre épülő hazai vállalkozást a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be. Előbbi a Kossuth Kiadó kezdeményezése, utóbbi a Bookline és a Líra közös leányvállalataként indul. Korábban sokan vélekedtek úgy, hogy Magyarországon azért nem fejlődik az e-könyvek piaca, mert a hazai kereskedők nem tesznek semmit érte, s a magyar nyelvű tartalomszolgáltatás kimerül a MEK adatbázisban. Amennyiben a két kísérlet jól sikerül, egy okkal kevesebbet lehet felhozni az elektronikus könyvek ellen.
A valóságban szerencsére már most is számos lehetőség áll nyitva azok előtt, akik e-könyveket szeretnének olvasni, akár ingyen is: az e-konyv.lap.hu http://e-konyv.lap.hu és az e-konyvtar.lap.hu http://e-konyvtar.lap.hu oldalakon böngészve számos forrást lehet meglelni, igaz többségük kompromisszumokra épül. A legjobban azok járnak, akik angol nyelven is tudnak olvasni, ők formátumra, tematikára tekintet nélkül könnyedén válogathatnak.
Az E-könyv olvasók blog körülbelül egy éves, nem reprezentatív, 1118 résztvevővel végzett felmérése szerint az e-kiadványokat olvasók 85 százaléka a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz hasonló publikus ingyenes forrásokból szerzi be, de több, mint a felük fáljcserélő rendszereket is igénybe vesz. A megkérdezettek 43 százaléka használ zárt közösségi oldalakat, és mindössze 8 százalék vásárol publikus, fizetős oldalakon, mint például az Amazon vagy a Mobipocket. Ezt az arányt lendíthetné fel, ha végre lenne egy elfogadható minőségű és kínálatú, magyar nyelvű e-könyves bolt. - Forrás: Etv, 2010. április 22

 

Az Év Gyermekkönyve-díj
Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése. Az Év Gyermekkönyve 2009. díjazottjai:
- Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér - mesebeszéd (a könyvért)
- Schein Gábor: Irijám és Jonibe verses mese gyermekeknek és felnőtteknek (a könyvért, az illusztrációért)
- Tóth Krisztina: Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu! (a könyv fordításáért).
- Csukás István -- munkássága elismeréséül. - Forrás: IBBY, 2010. április 27. ?

 

Már elérhető az ekonyv.hu webáruház
Péntektől elérhető az ekonyv.hu internetes könyváruház, amely rövidesen új típusú e-könyv-olvasók forgalmazását is megkezdi -- jelentették be a cég vezetői a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken tartott sajtótájékoztatón.
- Forrás: Prím, 2010. április 26. ?

Forrás: KIT 2010. ápr. 28.