Csukás István: A nagy Ho-ho-ho- horgász kórházban

 

Ki ne hallott volna hősünkről, a Nagy Ho-ho-ho- horgászról? Izgalmas kalandjai nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is lenyűgözi.

Hátha még, ha elolvassátok legújabb csínytevéseit, akkor derültök csak igazán!

Vajon mit csinálhat hősünk a kórházban, főleg, ha nem is beteg?

Hova tűnnek az ágytálak?

Miből lehet horgot készíteni?

Mi az a csali?

Hogy néz ki az élő múmia?

Ezekre a kérdésekre biztos megtaláljátok a választ Csukás István legújabb könyvében, melyet Sajdik Ferenc immár klasszikusnak számító rajzai illusztrálnak.

Szívből ajánlom minden kis horgászó és nem horgászó barátomnak!

 

A könyvajánlást készítette: Eőriné Horváth Éva főhorgász, alias könyvtáros

 

Olvassátok el Fekete Zsolt: Plusz végtelen, mínusz végtelen című könyvét! Egy új világ tárul majd fel.

Napjaink “sznobizmusaként” kezelik, hogy valaki depressziós, pláne ha még pánikbeteg is. Márpedig a szerző mániás depresszióban szenved fiatalkora óta. Idén jutott el oda, hogy legyőzve önmagát, leírja a vízióit, életének mániás vagy depressziós szakaszait minden kendőzés nélkül. És ehhez nagy bátorság kellett. Az ő részéről és a szülei, főleg Édesanyja részéről. De jó okuk volt rá: segíteni szeretnének azoknak, akik nem mernek erről még beszélni sem, nemhogy írni., Ha valaki elkezdi olvasni a Könyvtárellátónál is kapható könyvet, garantálom, hogy nem tudja majd letenni. És az is biztos, hogy más szemüveg lesz rajta, ha legközelebb ezzel a betegséggel találkozik.

Anna Gavalda: 35 kiló remény

 

Te is érzed néha, hogy utálsz suliba járni? Eleged van mindenkiből? Legszívesebben egy másik bolygóra költöznél? Úgy érzed nem ért meg senki sem? El tudod-e dönteni mi leszel, ha nagy leszel?

Anna Gavalda írónő többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ a ?35 kiló remény? című regényében. Mikor a könyvét olvasod te is átélheted a főszereplő gondjait, érzéseit, még akkor is, ha lány vagy!

Akár magadra ismertél, akár egy barátodra mindenképpen megér egy jó órácskát megismerni Totó történetét, mely így kezdődik:

 

"Utálok suliba járni.

Az égadta világon semmit nem utálok így.

És ezzel még keveset mondtam.

Rámegy az életem."

 

Remélem e pár sorral felkeltettem a kíváncsiságodat, ajánlom sok szeretettel:

 

                                                                    Eőriné Horváth Éva könyvtáros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lassie hazatér

     A sok regény közül, amit olvastam, a "Lassie hazatér" című könyv hatott meg leginkább. Ez a történet egy kutya izgalmas és veszélyes kalandjairól szól.

  Lassie egy kifejezetten okos, szép és barátságos skótjuhász volt. Brumal Bridge-ben élt egy kis családnál. A legjobb pajtása Joe Carraclogh volt. Lassie mindig az iskola előtt várta Joe-t, de egy nap nem volt ott. Kiderült, hogy gyazdája, Mrs. Carraclogh elveszítette munkahelyét, így megélhetésükhöz el kellett adnia Lassiet. Nem akárki vette meg, hanem Rudling hercege. A kutya viszont nem felejtette el régi gazdáját és kedves kis barátját. Megszökött a hercegtől és tűzön-vízen át próbált hazajutni régi családjához. A történet közepén nagyon megsajnáltam Lassiet és dühös voltam az emberekre, akik a hazafelé vezető úton találkoztak vele, s bántották: Kővel dobálták meg, pedig a lába már úgyis megsérült egy vaskerítés miatt. Végül a sok megpróbáltatás után visszajut családjához.

  Nekem ez a könyv nagyon belopta magát a szívembe. Valószínűleg azért, mert az író is annyira szerette az állatokat, mint én. Ez a szép történet késztett arra, hogy több más regényt is elolvassak Eric Knighttól.

A könyvajánlást készítette: Bene Markó 5. b.

 

 

Macskák

         Horváthné Czentye Ibolya és szerzőtársai rövid, de kiváló minőségű munkája ebben az évben jelent meg (2009). Az "egyszerű" macskabrátok és a hivatásos macskatenyésztők számára is jól használható-hasznosítható ismeretterjesztő kiadvány e könyv ; remek minőségű színes fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrálva. A könyvet a Graph-Art Kft. készítette.

          A kiadvány nem törekszik - a terjedelmi korlátai miatt nem is törekedhet - teljességre, de a szó- és képanyag ennek ellenére nagyon hatékonyan kiegészíti egymást. Úgy a tartalm, mint a tényanyag profi módon és tamatikusan van felépítve, ügyelve arra, hogy az ismeretterjesztési célokon túlmenően a "szórakoztatva oktatás" igényének is megfelelhessen. Ha valameyl hiányosságot szóvé lehet tenni e kedves-hangulatos könyv anyagával kapcsolatban, az a már fentebb említett rövid terjedelme lehet csupán.

         Ezzel együtt is bátran ajálható úgy diákok, mint pedagógusok figyelmébe is, ahogyan a "hivatásos" tenyésztők és hobbiállat-tartók is haszonnal fogathatják.

A könyvajánlást készítette: Finta Lajos, főiskolai hallgató

Janikovszky Évát mindenki az egyedi hangvételű gyermekeknek szóló könyveiről ismeri, - általában. Biztosan mindenkinek eszébe jut, a Felelj szépen, ha kérdeznek, a Ha én felnőtt volnék vagy a Szalmaláng c. kötetek. Teljesen véletlenül került a kezembe az írónő De szép ez az élet! és a Mosolyogni tessék! című könyve. Mindkét kötetben kis történeteket olvashatunk, melyek a mindennapi életben akár velünk is előfordulhatnak vagy, ha idősebbek leszünk .. megtapasztaljuk.
 Hétköznapi szösszeneteket olvashatunk benne, Janikovszky Évára jellemző stílusban, humorosan. A gyermeki őszinteséggel megfogalmazott bölcsességek ugyanakkor tanulságosak és megtanítanak arra bennünket, hogyan maradjunk emberek ? humánusan. Az örök optimizmus, a derű hatja át az írásokat. Rácsodálkozik a dolgokra, felhívja a figyelmet az élet kellemetlenségeire saját életéből vett történetekkel, ? az idősebb emberek szemüvegén keresztül láttatva a világot. Őszintén vall férje haláláról, gyermekeiről, betegségéről, hatvanon túli érzéseiről, érzelmeiről.
Ajánló soraiban ezt így fogalmazza meg: ?Egy biztos: egyetlen életünk van, ne hagyjuk hát, hogy eluralkodjék a rosszkedv. Tessék elhinni, hogy mindennek van humoros oldala is. Csak meg kell találni.?
Mindenkinek ajánlom, aki szereti Janikovszky Éva írásait, még akkor is, ha még nem is nyugdíjas és még előtte sem áll.
A könyvajálást készítette : Magdics Erika, könyvtáros

 

Galgóczi Erzsébet: Szent Kristóf kápolnája

 

Az 1949-ben elrejtett, s csak harminc év múltán előkerült győri egyházi kincsek titokzatos történetét és a korabeli értelmiség kálváriáját ötvözi egybe az írónő egyik legkiválóbb kisregénye.

Az érdekfeszítő dokumentum és a képzelet közös játékának főhősét, Zsuzsát utóbb így jellemezte írója: "  A templomfestő alakjába sokat becsempéztem abból a boldogtalan fiatalból, aki valamikor voltam."

 

Galgóczi Erzsébet halálának 20. évfordulójára emlékezve ajánlom a kisregényt kizárólag csak 13 éven felülieknek.

 

A könyvajánlást készítette: Eőriné Horváth Éva könyvtáros

Andersen meséi

 A fabula szó mesét, pontosabban tanmesét jelent, és az antik európai irodalom egyik legkedveltebb műfaja volt. Szerkezetileg mintha az epigrammát követné: rövid tárgyalás után csattanóval végződő tanulságos történet.
Valójában az időszámításunk előtti évszázadokban a társadalmi körülmények hatására alakult ki, amikor senki sem merte nyíltan nevén nevezni az emberi jellemhibákat, vagy jellemhibás embereket, ehelyett a mesemondók az antropomorfizáció (a szerző emberi tulajdonságokkal ruház fel állatokat, növényeket, később tárgyakat) eszközét alkalmazták.

Ezzel párhuzamosan természetesen a népmesék is élték mindennapjaikat. Sőt, a 16. század végétől kezdték a folklórt igazán megbecsülni, sőt, egyre erősebben jelentkezett az igény a népmesék szövegének rögzítésére ? vagyis a népmesék megmentésére. Ennek a törekvésnek voltak tevékeny és igen jelentős alakjai a Grimm testvérek.

Ahhoz azonban, hogy a mese valóban önálló és elismert irodalmi műfajjá váljon, olyan zseniális íróra volt szükség, mint a dán Hans Christian Andersen (1805?1875), aki szegény foltozóvarga fiaként látta meg a napvilágot, és kicsi korától kezdve elszántan híres ember akart lenni. Pályája kezdetén még sokat köszönhetett a folklórnak, de ezen kívül írásain a keleti mesemotívumok hatása is érződik (mint például a kötetben találhatók közül: Borsószem hercegkisasszony, A fülemüle, A tűzszerszám).
Később meseírói-képzeletét szabadon engedve olyan különleges költői világot teremtett, amelyben ? a népmesékkel ellentétben, ahol a megelevenedett tárgyak csupán segítői a hősöknek ? az életre kelt tárgyak maguk a hősök (mint például a kötetben találhatók közül: A rendíthetetlen ólomkatona, A pásztorlány meg a kéményseprő).

Ez még nem is lenne annyira különleges. Különlegesség a beléjük lehelt lélek, illetve az, hogy ezeknek a megelevenedett tárgyaknak, amelyeket felruház saját értékrendjének elemeivel, sorsot ad.
A nagy dán mesélő ezen kívül különleges kapcsolatban áll a természettel, azon belül is a növény- és állatvilággal. Ha ő meséli, valóságként éljük meg a helyét kereső kiskacsát (mint például a kötetben található: A rút kiskacsa), illetve az éjszakánként bálban táncoló virágokat (mint például a kötetben található: Idácska virágai).

Andersen életművében az eddig említett történeteken kívül azonban vannak olyanok, amelyekben előbukkan szatirikus társadalombírálata (mint például a kötetben található: A császár új ruhája). Ezekkel lényegében azt szeretné, ha a társadalomban minden a helyére kerülne. De vannak olyan Andersen-mesék is, amelyek annyira nagyon európaiak, hogy le sem lehetne tagadni őket (mint például a kötetben található: A kis gyufaáruslány).
Legalábbis én nem ismerek olyan kultúrát, olyan társadalmat, ahol az emberek annyira magára hagynának valakit, hogy az egyedül, magányosan, éhesen, szomjasan és fázva fagyjon meg az utcán, miközben mások otthon ülnek a meleg szobában, családi körben, és frissen sült libát esznek, és boldog bizakodással tekintenek a jövő elé.

Hans Christian Andersen meséit először hivatalosan Petőfi Sándor özvegye, Szendrey Júlia fordította magyarra, de a mostanában legismertebb magyar változat Rab Zsuzsa nevéhez fűződik. Nos, a kötet ebben is, mint az illusztrációk stílusában és színvonalában is formabontó és újszerű, hiszen a klasszikus meséket kevésbé ismert magyarításban ismerhetjük meg, a képek pedig érdekes, modern művészi képi világgal gazdagítják a klasszikus mesék befogadásának élményét.

A kötetben szereplő mesék:
Borsószem hercegkisasszony
A császár új ruhája
A rút kiskacsa
A fülemüle
A rendíthetetlen ólomkatona
A tűzszerszám
A pásztorlány meg a kéményseprő
A kis gyufaáruslány
Idácska virágai

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Mesék és történetek felnőtteknek
Andersen meséi
 

 A világtörténelem krónikája

A Világtörténelem krónikája című könyvet szeretném ajánlani, elsősorban a gimnazistáknak és azoknak, akik már tanultak történelmet. A könyv a Magyar Könyvklub kiadásában jelent meg és 600 oldalon keresztül ismerteti az emberiség történelmét (a magyar történelmet is!) a kezdetektől napjainkig, a Homo Sapiens megjelenésétől a XXI. századig. A krónika tömör formában sok-sok illusztrációval tárja fel a lényeges összefüggéseket, tényeket, ismerteti az évszámokat. Segítségével könnyebben megérthetjük a múltat, minden ellentmondásával együtt. Kiválóan használható gyűjtőmunkához, kikapcsolódásra, tanuláshoz. Ha átfogó képet szeretnétek a múltról, gyertek fel a könyvtárba és kölcsönözzétek ki a könyvet, megtalálható iskolánk könyvtárában!!!
 

A könyvajánlást készítette : Kovalovszki Bálint 10.a.

 

Elisabetta Gnone: Az ikrek titkai

 

Már vagy ezer éve mindig, amikor éjfélt üt az óra, varázslatos dolog történik Fairy Oak házaiban:

parányi, fényes tündérek gyermekekről mesélnek a jóságos tekintetű boszorkáknak, akik izgatottan csüggnek minden szavukon.  Különös, ugye?

Köztudott, hogy a tündérek és a boszorkányok  nem szívelik egymást, s hogy a boszorkányok ki nem állhatják a gyerekeket. Csakhogy mi Zöldlapályvölgyben járunk, Fairy Oak falujában, ahol a dolgok mindig is másképp zajlottak?

 

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában  megjelent regényt nyolcéves kortól ajánlom.

 

A könyvajánlást leírta: Eőriné Horváth Éva könyvtáros 

 

 

Eva Quittner: Az emlékezés kavicsai

 

Amikor e könyv hősét megismerjük, a győri Jónay Jácint utca egy szépen berendezett lakásában, boldog családban él, derűsen készül a felnőtt életre. Iskolába jár, és legrosszabb álmában sem tudja elképzelni azt, ami bekövetkezik. Azt, hogy sorsa a kirekesztettség és árvaság lesz: megjárja a lágerek poklát, és népes családjából egyetlen túlélőként  tér haza.

Szavakból és szeretetből szőtt portrék, hiteles dokumentumok könyve Az emlékezés kavicsai. Történelemkönyv, a gyűlöletnek megálljt  paracsoló számadás; családregény és rekviem azokért, akinek sírja sincs, csak az emlékük él.

A győri születésű írónő ma Sydneyben élő festőművész. Az emlékezés kavicsai  az első könyve, mely  angol nyelven íródott  és nagy sikert ért meg.

Ezt a könyvet kizárólag 12 éven felülieknek ajánlom.

 

A könyvajánlást készítette: Eőriné Horváth Éva könyvtáros 

 Cécile Aubry: Belle és Sebastien:

A hatalmas bernáthegyi kutya elszabadul és ott kóborol az Alpok égbe nyúló hegyeiben. Vadságáról legendák keringnek s a falubeliek közül sokan elpusztítanák. Egyedül a kis Sébastian érzi meg  benne a szeretetre vágyó lényt, vágyik a gyönyörű Belle barátságára.

A könyvben az emberi jóság és a közöny erői csapnak össze ebben a mindvégig izgalmas, kalandos történetben, melynek végén sok viszontagság árán a két főszereplő egymásra talál. A francia írónő mesteri ábrázolója a gyermekek és állatok barátságának.

Szívből ajánlom  a Belle és Sébastien című regényt kisiskoláskorú gyermekektől kezdve a felnőttkorú  olvasóknak is.

A  könyvajánlást készítette:  Eőriné Horváth Éva könyvtáros

Jaan Kross: A marcipánmester

 

Szeretitek a marcipánt?
Nos, ha igen, akkor olvassátok el Jaan Kross könyvét, amely elvisz benneteket abba a régmúlt időbe, mikor az embereknek fogalmuk sem volt arról mi is az a marcipán.
Ha nem szeretitek ezt az édességet, akkor olyan érdekes dolgokat, sőt titkokat ismerhettek meg a műből, ami talán felkelti a kíváncsiságotokat, s talán még meg is kóstoljátok!
A történet főszereplői egy tallini patikus, Johann mester, továbbá kissé szeleburdi segédje Mart.
Mi az a mitridácium? Miért tesz Johann mester a saját fejére lábast? Ezekre a titkokra is fény derül többek közt a műben.
Szeretettel ajánlom  A marcipánmester című könyvet a 9 éven felüli olvasók számára.

A könyvajánlást készítette: Frank Alexandra 7.a és Eőriné Horváth Éva könyvtáros

 

Karinthy Frigyes : Tanár úr kérem

A tizenöt humoreszk füzére (1916) Karinthy egyik legzseniálisabb, legnépszerűbb műve. Nemzedékek kacagtak harsogva a rossz tanuló feleletén, az iskolából elkéső diák morfondírozásán, a tornaóra szörnyűségeit átélő álmain, szállóigévé vált az "eladom a könyvem", "lógok a szeren", "röhög az egész osztály". Általában gyermekolvasmány maradt, ma is kitűnően szórakoztat, ugyanakkor olyan kiváló írói teljesítmény, amely örök dolgokat ragad meg, miközben egy egyszeri, véglegesen eltűnt korszak, a századforduló diákéletének diákszemmel nézett világát tükrözi.
A mű tartalmi jellemzője: elbeszélések
Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak

Coelho :AZ ALKIMISTA

Az alkimista Coelho fő művének számít. Santiagonak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry Kis hercegéhez szokták hasonlítani. Santiago, miután kétszer látja azt az álmot, hogy valahol a piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkereseni azt. Végigzarándokol Afrika északi, sivatagos részén, szokatlan élményekkel töltekezik, számos különös figurával találkozik, köztük az alkimistával, akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait. A filozófikus mese lelki balzsamként hatott azokra a tízmilliókra, akik már eddig elolvasták Coelho alapművét.

Ami a szívedet nyomja: kortárs svéd gyermekversek

A három svéd költőnő, Britt G. Hallqvist, Ingrid Sjöstrand és Siv Wideberg a gyerekek gondolatvilágát, logikáját, érzéseit próbálják megragadni a gyermekeknek szóló szabadversekben. Elképzelt hőseik csodálkoznak az idő múlásán ("Holnap nyolcéves leszek, és nem leszek már hétéves soha többé"), morfondíroznak a szavak elnevezésén ("Talán a dolgokat nem is így hívják igazában"), igazi kapcsolat után sóvárognak ("Néha levelet írok magamnak"), vagy legalább olyan őszinte családi összejövetelekről álmodoznak, ahol elfeledkezhetnek arról, ami a szíveket nyomja; a szerelem első tapasztalatait ízlelgetik, a külvilág erőszakossága ellen tiltakoznak, és értetlenül szemlélik a "nagyok" különcségeit, rossz tulajdonságait. Szecskó Tamás rajzai kiválóan érzékeltetik a svéd polgári családok atmoszféráját. A kötet verseit a kiskamaszok fogják elsősorban élvezni és érteni. 8-11 éves gyerekeknek ajánljuk.

Forrás: http://www.ki.oszk.hu/gyerekirodalom/bongeszes.php?mezo=kor&ertek=8-11

Péter Erika: Verselhetek

Lesz miből válogatni farsangra, húsvétra, anyák napjára vagy karácsonyra! Péter Erika jól ismeri a kisgyerkek korosztályát, kiválóan ért a nyelvükön, játékos rímei, humoros fordulatai mind a kicsiknek és a kicsikről szól. Életre kelnek az évszakok, a rügyfakadás, a hőség, az eső és a fagy, a szél, s köd és a hó, és bennük az ünnepek. A Verselhetek sokféleségét Papp Anikó Mira színes rajzai gazdagítják.
A gyermekverseket tartalmazó kötet a Móra kiadónál jelent meg.

Kiadó: Móra

 Fehér Klára: A földrengések szigete

"...Egy szó mint száz, 2057 tavasza van. A kéklő égen régimódi bárányfelhők helyett a nemzetközi légi országút színes izotópcsíkjai ragyognak, s a színes utakon almazöld és ezüst quintobuszok száguldanak. A földön a ragyogóan tiszta, lemosható elasztiton házak tetőteraszain banánpálmák között gyepes játszóterek várják a gyerekeket, és a széles utcák mozgójárdái mellett árnyas, terebélyes diófák sorakoznak. Amerre nézünk, szokatlan és csodálatos dolgokra bukkanunk.

Remélem, nem bánjátok meg, hogy útra keltünk."

Ha szereted a tudományos-fantasztikus műveket, semmiképpen ne hagyd ki Fehér Klára A földrengések szigete című regényét! Az írónő e művét 1957-ben írta ? 2057-ről.

Fehér Klára regényében a világ boldog, az emberek békében és szeretetben élnek, s a rendkívül fejlett technika és tudomány jóvoltából szinte már minden probléma megoldódott. Az ember csak egyetlen dolgot nem tudott megakadályozni, s emiatt indul egy tudósokból és fiatal egyetemistákból álló csapat veszélyes expedícióra. Céljuk az, hogy egyszer s mindenkorra gátat vessenek a pusztító erejű földrengéseknek. A kutatókat titokban három vakmerő, kalandra éhes gyerek követi, akik útjuk során életveszélyes helyzetbe kerülnek...

A regény olvasmányos, izgalmas, lányoknak és fiúknak, fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt ajánlom. Kellemes olvasgatást!

Forrás: http://olvass.blog.hu/2008/02/21/a_foldrengesek_szigete

Thomas Brezina : Mennyit ér a kutyaélet?

Ez egy nem mindennapi bájos történet, melyről a címe is árulkodik : Mennyit ér a kutyaélet? A regény egy kislányról, Pennyről és két kutyusról, Robinról és Milliről szól. Az első fejezet egyszerű, amolyan lányregény szerűen indul, de ami azután jön .... Kaland, izgalom, bátorság, kitartás, ármánykodás, kiszolgáltatottság és persze szeretet.

Ezt a könyvet bátran merem ajánlani egészen piciktől az egészen nagyokig. Akiknek igazán tetszik, azoknak is szerencséjük van, hiszen ez is, mint oly sok Brezina könyv, folytatásos. A következő könyv: Szélvész nem hallhat meg!

Keressétek az iskola könyvtárában!    A könyvajánlást készítette: Rácz Réka 7.a.

 

Fekete István: Csí 

   Itt a tavasz!  Ha figyelmesen nézelődtök sétáitok, kirándulásaitok alkalmával, felfedezhetitek a régen várt költöző madarainkat. A magyar nép egyik legkedvesebb madara a fecske, melyről Fekete István is írt második kisregényében. Fekete István a természet, a madárvilág kiváló ismerője, Csí című állattörténetét 1940-ben jelentette meg először. Főszereplői madarak, pontosabban egy fecskepár.

Csí és Vit nagy útra készül. Ideje volna indulni már a meleg tenger partjáról haza, ahol üresen várja őket a malomalji fészek. A kis fecskeasszony sebesült szárnya azonban nem bírná az utazást. Maradnia kell hát, egyedül. És várja, hűségesen várja a párját.

    Nektek ajánlom kedvenc  íróm  megható, kedves történetéhez hasonló témájú és hangulatú művei közül még  a Vuk, , Bogáncs, Lutra, Kele, Tüskevár és Téli berek című regényeit.

       A könyvajánlást készítette: Eőriné Horváth Éva